Az élelmiszer alapanyagok otthoni tárolására egyszerű dolog, csupán néhány alapvető szabályt kell betartani. S az eredmény? Hosszabb eltarthatóság, kevesebb pazarlás (kidobás) több ideig friss alapanyagok.

Míg az üzleti vagy élelmiszer előállító vállalkozások esetében előírás a hűtők hőmérsékletének nyomon követhetősége, a hőfokok dokumentálása, addig a háztartási hűtésnél iránymutatás is alig akad a megfelelő tároláshoz. A legjobb, ha szelektíven tudjuk tárolni alapanyagainkat, ám otthoni körülmények között erre ritkán van lehetőség.

A háztartási hűtők alap beállítása 7 fok. Ehhez képest…

Zöldségek esetében 5 fok az ideális hőmérséklet. Itt is érvényes a vákuumozás, de nem minden esetben szabad teljesen kiszívni a levegőt, mert a zöldség összetörik. A lukacsos műanyag zacskó ideális a könnyen fonnyadó zöldségeknek, megtartja a páratartalmat, ugyanakkor szellőzik a szükséges mértékig.

A gyökér-gumós zöldségek nem igazán igénylik a hűtőben tárolást, viszont tovább frissek és kemények maradnak, ha papírzacskóba teszed. A répa-, céklaféléket muszáj zacskóban (papír) tárolni, mert egy nap alatt képesek lefonnyadni. Ugyan ez érvényes a paprikákra is.

A paradicsomokat, gyümölcsöket hűvös helyen, de ne hűtőben tárold, mert veszítenek az ízletességükből. Ősszel ez kevésbé gond, a nyári forróságban azonban hűtés nélkül napok alatt tönkre mehetnek. Ezért fedett edényben, vagy papírzacskókban ezeket is tedd inkább hűtőbe.

Nagyon-nagyon mutatós a vízzel teli kaspókban, poharakban konyhapulton burjánzó friss fűszer. Kb. fél napig. J A fűszerek – talán a zsálya és a rozmaring kivételével – nem bírják ezt a tárolási módot.

Ha sokáig szeretnéd frissen megtartani a zöld fűszereket, akkor el kell rejtened őket. A legjobb egy nagy műanyag doboz, amibe papírtörlőt teszel. A petrezselymet, mentát, koriandert, stb. tedd bele, ismét takard le papírtörlővel és csepegtess rá vizet, majd zárd le a dobozt. Hűtőben kell tárolni, kb. 5 fokon. A bazsalikom pl. nagyon érzékeny a hidegre, 2 fokos hűtőt már nem bírja. Doboz helyett papírba tekerve, enyhén benedvesítve műanyag zacskóban is tárolható. Ezzel a módszerrel a frissen szedett fűszer háromszor annyi ideig marad használható.

A friss tejtermék akkor érzi jól magát, ha 0-5 fok között van tárolva. Mindig legyen lefedve, mert az aerob baktériumok könnyen megtelepednek rajta. Keményebb sajtok jól vákuumozhatók, a puhákat viszont csak rövid ideig (1 hét) érdemes vákuumozni. Jó megoldás, ha a vágott, puha élekre fóliát simítasz és a kérgét szabadon hagyod, így az élő sajt lélegezni tud és tovább eltartható. Tény, hogy így gyorsabban szárad.

mangalica tarja

A hús tárolására a 0 és 2 közötti hőmérséklet a legideálisabb. Alapvetően a vákuumozás az üdvözítő megoldás, hiszen így semennyi levegő sem érintkezik a hússal és higiéniai szempontból is praktikus. Ilyen berendezés elérhető akár 10.000 forint alatti áron is. Nem előrecsomagolt húsok esetében a bolti műanyag zacskóból tanácsos kivenni, mert könnyen „befülled” megbüdösödik, belülről romlani kezd a hús. Praktikus egy tálkára papírtörlőt tenni, arra a húst, és zsírpapírral letakarva tárolni, ha rövid időn belül fogyasztásra kerül.

Most akkor levegőtől elzárás, vagy zsírpapíros szellőztetés? – A húsok romlását, büdösödését a bennük, rajtuk lévő folyadékok indítják be elsőként. Ha nem tudjuk légmentesen vákuumba zárni, akkor épp ellenkezőleg, a vizeket felitatva a megfelelő szellőzést biztosítva tároljuk.

Soha ne mosd meg vízzel a húst mielőtt a hűtőbe teszed! Ez különösen a csirkére érvényes.

Szabadon tartott, vegyszerektől mentes baromfi!

Nagyon érzékeny, körültekintést igénylő húsok!

A háztáji tartású szárnyasok (amivel a Kredencben is találkozhattok) nincsenek telenyomva antibiotikumokkal, tápokkal, gyógyszerekkel. Ezért a húsuk is másként reagál a környezeti hatásokra. Fontos a megfelelő tárolás!

A háztáji szárnyasokat vizesen kopasztják és bontják, majd csomagolják. Közben nincs ideje a friss húslének kicsöpögni. A romlást a húslében lévő vér indítja be elsőként. Ezért nagyon fontos, hogy minél előbb kivegyük a zacskóból a húst és hagyjuk kicsöpögni. Akár attól is befülledhet, hogy egyetlen napig a zacskóban tartjuk.

Halakat sem szabad nejlonban tartani. Tárolási hőmérséklet 0-2 fok között. Érdemesebb – szintén – zsír vagy sütőpapírral körbetekerni és úgy betenni a hűtőbe. Egyéb esetben befülled, és nagyon hamar megromlik. A vákuumozás a halak szintén a legideálisabb megoldás. Ha egész hatról beszélünk a gerinc melletti véres részeket papírtörlővel jó kitörölni, illetve a kopoltyút eltávolítani, mert ezekről a részekről indulhat a romlás.

[tbay_title_heading title=”Kérdésed van?” align=”center” buttons=”btn-default btn-outline” buttons2=”btn-default btn-outline”]

Itt felteheted a további kérdéseidet.

Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.