A földes téli sárgarépa termelőjétől színes változat:
sárga, fehér, lila
A színes répák nem csupán színükkel, ízükben is eltérnek egymástól.
A répa Nyugat-Ázsiából származik és hosszasan nemesítették, amíg elérte mai formáját.
Európába a mórok közvetítésével jutott el a 8. században. A jelenlegi narancssárga színűre a hollandok nemesítették a 17. században.
A termesztett sárgarépa nagyrészt vizet, kis mennyiségben cukrot és kevés rostot tartalmaz. Narancs színének oka a béta karotin. A baromfitartók például répa kivonatot adnak az állatoknak, hogy sárgább legyen a tojás sárgája és a hús színe.
A sárgarépa gazdag antioxidánsokban és ásványi anyagokban, magas az A vitamin tartalma, ami a hajhullás és bőrszárazság megelőzésében szerepet játszik.
A répában található szinte abnormális mennyiségű karotinoid segít megelőzni bizonyos típusú daganatok kialakulását, például a nyak-, mell- illetve vastagbélrákét.
A sárgarépát főzve fogyasztva több bétakarotinhoz juthatunk, mint nyersen, mivel a vastag sejtfalak miatt a szervezet a nyers sárgarépa bétakarotintartalmának csak negyedét képes hasznosítani. A hőkezelés során azonban károsodnak a sejtfalak, így a szervezet számára a karotin hozzáférhetőbbé válik.