Close

2018-03-31

Skrei – a “norvég csoda”

Vidd magaddal a linket egy megosztással!

Azt mondják, hogy az északi népek hidegek és nem sok energia van bennük. Meglehet, hogy ez igaz az emberekre vonatkoztatva, viszont itt van egy hal – az Atlanti tőkehal – aminek van egy olyan változata, ami az északi tengerekben él, és erre a halra mindez maximálisan nem igaz. Míg a legtöbb tőkehal képes szinte egyhelyben leélni az életét, addig ez a norvég partoknál élő szinte állandó úszásban van, a norvégok „vándornak” is nevezik. A legnagyobb távot január-április között teszi meg, amikor az északi partoknál 800 km-es távot leúszva, hatalmas csoportokba tömörülve vándorol a Lofoten szigetekig ívni. Az ívásra érett, szigetekhez megérkező halat nevezik a norvégok „skrei”-nek.

Forrás: Norway Travel Guide

A tiszta északi tengeren szinte folyamatosan úszó hal húsa különleges csemegének számít, ami csak néhány hónapig, sőt valójában csak néhány hétig lehet halászni. A január-április között zajló vándorlás alatt ugyanis a zord időjárás miatt sokszor halászhatatlan a tenger a szigeteknél.

Ezek a megerősödött halak kifejezetten masszív húsúak, miközben rettentően puhák. Sütés, vagy párolás után lemezeire esnek, elmondhatatlan az íze.

A Lofoten szigetek körül a lakosság nagyrészt skrei halászatból él. 4000 kis hajó fut ki a tengerre nap, mint nap halászni az ívási időszakban. A halakat hagyományos módon, horoggal fogják ki.  A rendkívüli élmény a turistákat is vonzza.

A sok millió vándorló hal közül csak az kaphatja meg a skrei minősítést, ami elérte a megfelelő kort (5 év) és teljesen hibátlan hal és elérte a szigeteket. Azaz, út közben nem lehet lehalászni, csak a teljes megtett út végén.

Forrás: youtube.com

A Kredencbe külön kérésre szereztük be. Lukács Péter Műkedvelő Hedonista blog írója csapott le rá és „követelte” hogy hozzunk.
Ez előtt soha, még csak nem is hallottam azt a szót, hogy skrei. Viszont a múlt héten meg is kóstolhattam és be kell vallanom, hogy az egyik legjobb „halélményem” volt. Gyönyörű, fehér, feszes, lamellásan omló hús, aminek végtelenül friss, tiszta az íze.

Köszönjük az információt a Műkedvelő Hedonista blognak

Vidd magaddal a linket egy megosztással!