HÁZTÁJI baromfi

kapirgálós, tanyasi szárnyasok

Kapirgálós, tanyasi baromfi Csongrád megyéből. Csirke, kacsa, tyúk, gyöngyös, liba frissen vágva.

Tervezett SZÁLLÍTÁS
2020. január – nincs aktuális szállítási időpont

Kis számú érdeklődés esetén elmarad a szállítás. Azért a korai rendelési határidő, hogy mindenkinek legyen ideje más forrást találni, ha Rolandék nem jönnének.

Anita és Roland Hódmezővásárhely mellett gazdálkodik a tanyájukon. Fiatal vállalkozásuk baromfitenyésztéssel foglalkozik. A csibéket is maguk keltetik. Több féle szárnyast tartanak vegyesen (leghorn, jersey óriás, bielefelder, rhode island, marans) így a csírkéik mára a keresztezésekből adódóan egy ezek keverékei. Alapvetően húsfajtákat tartanak, amiket a húsos mell és rövid láb jellemez. Tömzsi, kerekded szárnyasok. Liba, kacsa, fürj, nyúl és fácán is található az állományukban.

Az állatok szabadon tartottak, télen is kimehetnek a szabadba. A takarmányuk zöld füvekből, kukorica, búza, árpa, napraforgó, rizs és kis mennyiségű szójából áll. Minimum 80 napos.

Az életminőségünket, egészségünket sok minden, de három nagy csoport határozza meg: a genetikánk, a táplálkozásunk és az életmódunk. És minden más élőlényt is ez a hármasság határoz meg. A genetika, amit kapunk nehezen módosítható, azonban a másik két tényezőre van ráhatásunk.

Tehát, fontos, hogy mit eszik és hogyan él a jószág, de még annál is fontosabb a genetikája. Ezért a gyors növekedésre kitenyésztett hibridektől bizony jó távol tartani magunkat.

Az a csirke, ami egy mesterségesen kialakított világban éli le az életét sok ezer társával, hiánybetegségekben szenvedhet, plusz a szoros bezártság miatt egyéb nyavalyák is felüthetik a fejüket. S mert az állományt óvni kell, nagy veszteség egy betegség és az általa okozott pusztulás. Ezt legjobb megelőzni. Antibiotikumokkal, gyógyszerekkel. Amire azt mondják, hogy kiürül a szervezetből és csak utána vágják le. Vagy nem. Hiszi a piszi. Ki kockáztat egy elhullást vágás előtt?

Ha érdekel az intenzív tartás káros hatása és, hogy miért lehet alacsony áron adni az “ipari csirkét” olvasd el bejegyzésünket.

Kapirgálós tanyasi baromfi.