Pisztáciás burek – gyors, látványos, egyszerű
0

Ez a pisztáciával készült desszert, vagy kávé sütemény nem is nevezhető receptnek, inkább egy kis ötlet, amivel nagyon gyorsan, nagyon látványos és – nem utolsó sorban – nagyon finom édességet készíthet az is, aki egyébként nem mozog otthonosan a konyhában. 

Persze lehet ezt is sok munkával készíteni, mindent házilag és akkor még finomabb lesz az eredmény. Mi a munka legnehezebb részét boltban vásárolható összetevővel váltottuk ki.

Pisztácia - pisztáciás burek. Gyors, finom desszert

A képen látható burekhez mindössze 4 hozzávaló szükséges. A tészta (ennek elkészítése igényelné a legtöbb munkát. A konyhában töltött időt mi a sparos butterblatt néven futó vajas tésztával  rövidítettük le. A tészta kiválasztásánál arra érdemes figyelni, hogy vajas tésztát válasszunk és ne pálmaolajat, stb. tartalmazót),  a másik összetevő a pisztáciapaszta, ami a töltelékünk lesz, méz, hogy amikor kijön a sütőből, meg tudjuk kenegetni, végül durvára darált pisztácia, hogy meg tudjuk szórni a tetejét.

Fontos, hogy viszonylag hideg helyiségben kezdjünk neki a sütésnek, mert, ha a tészta vaja megolvad, esélyünk sem lesz a leragadt tésztacsíkok elleni küzdelemben.
1. A tésztalapot kihengergetjük és picit szélesebb, mint kétujjnyi csíkokat vágunk belőle.
2. A csíkokat megkenjük a mandulapasztával és felsodorjuk őket úgy, hogy a mandulás része alig legyen látható.
3. A csíkokat kakaóscsigához hasonlóan egy kerek, sütőpapírral kibélelt formába rakjuk és 180° C előmelegített sűtőben 25 percig sütjük.
4. A kész sütemény tetejét kenjük be mézzel és szórjunk rá pisztáciát!

Hozzávalók:
vajas leveles tészta
pisztácia paszta (jó minőségű, magas pisztácia tartalommal)
méz
darabolt pisztácia

A pisztácia egy kétévente, kis hozammal termő fa, ami nagyon érzékeny az időjárásváltozásokra és a különböző idegen eredetű, nem természetes anyagokra. A szüret is kétkezi munka eredménye, mivel a szedést nem tudják gépesíteni, hiszen a gépek maradandó károsodásokat okoznának a fákban. Ez a rengeteg odafigyelés és időráfordítás természetesen tükrőződik a végeredményben.

A szicíliai brontei pisztácia talán a leghíresebb Európában. A speciális talaj és klíma miatt az ott termő pisztácia színe és íze nagyon különleges.  A Kredencben elérhető Sciara pisztáciák is Bronte vidékéről származnak. A Sciara egy kis kézműves üzem, ahol nagy gondot fordítanak a pisztácia minőségére. Karácsonyra szuper finom, természetes alapanyagokból hagyományosan készülő panettonét is vásárolhatunk Tőlük.

Ha olvasnál még a pisztáciáról: miért egészséges a pisztácia?

Leave a Comment

0

TOP

X