Hópehely, somogyi kifli, cherie, agatha
0

Ezekkel a fajtákkal kezdjük a sort, mert ezek a legfinomabbak, de folytathatnánk az agriával, a red scarlettel és a desirével is, amiket követhetne a gourmandine és a ratte.

A felsorolás nem sorrend. A Kredencnek ezek a fajták érhetők el leginkább. 9 fajta burgonyából válogathatunk a szezon és a kedvünk (ételeink) szerint.

A cherie-t – nem igazán helyesen – nevezik sokan kifli krumplinak. Valószínűleg azért, mert a formája hosszúkás, kiváló salátának (akár csak a kifli burgonya) viszont olcsóbb. Sötét rózsaszín héjú, jó ízzel rendelkező burgonya, amit tényleg salátaként érdemes leginkább felhasználni, mert nagyon tartja a formáját főtt állapotban is. Kellemes íze van.

Megjegyzés: szinte minden burgonyára elmondható, hogy jó az íze. A jó íz nagyban múlik a termesztés és utókezelés módján. A sokat vegyszerezett és műtrágyázott, majd utókezelt burgonyáknak sajnos torzul az íze. A bennük felhalmozódott egyéb anyagokról nem beszélve.

Ha már kifli, akkor a somogyi kifli krumpli mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Egyetlen gond van ezzel a fajtával: szinte beszerezhetetlen. Az a termelő, akitől besszük kis mennyiséget termel, ha elfogyott nincs utánpótlásunk.

A somogyi kifli krumpli a híres ratte burgonya alapja. A franciák ezt a fajtát vitték ki és nemesítették tovább. A jól elkészített ratte burgonyának semmihez sem fogható az íze és az állaga. A burgonyának önmagában is nagyon magas az ára, ha ehhez hozzátesszük, hogy a legjobb elkészítési módjához rengeteg vajat kell használni, akkor érthető, hogy nem mindennapos alapanyag. A somogyi kifli nagyon finom ízű burgonya. Népszerűtlenségét talán annak köszönheti, hogy girbe-gurba formája miatt időigényes tisztítani, ráadásul meglehetősen kisméretű burgonyafajta.

A hópehely burgonya gömbölyded formájú, barnás színű héjjal rendelkezik. Amolyan „kismindenes” Sütésre, főzésre egyaránt alkalmas, bár nem egy szétesős fajta. Kellemesen lágy ízű. Szintén a mennyiségi korlát a probléma ezzel a fajtával is. Keveset termesztenek belőle, ezért csak időszakosan érhető el.

Az agatha burgonyát eddig hazai termesztésből nem sikerült beszereznünk. Őszintén sajnáljuk, mert egy nagyon-nagyon finom fajtáról van szó. Főként főzni, tésztába ajánlott. Átfogalmazza a burgonyapüréről, vagy főzelékről alkotott fogalmainkat.

A red scarlet, desiré, agria stabil alapvető burgonyák. Szerencsére jó termelői forrásból sikerül beszereznünk. Így mindegyik fajta tiszta ízzel rendelkezik.

Leave a Comment

0

TOP

X