Agria – egy fajta, két eredmény

Az Agria burgonya Európa-szerte az egyik legelterjedtebb sütőburgonya féle. Ám amikor megkóstoltunk két egyformán készült Agria burgonyát meglepő eredményre jutottunk.

Az Agria népszerűségét a termelők körében a könnyebb termeszthetőségének és nagy hozamának köszönheti. Ezért ez egy olcsóbb fajta, így sokat is vásárolnak belőle. Sajnos még mindig az az általános, hogy a boltok polcain egyszerűen piros és sárga burgonya kiírás szerepel. A sárga nálunk javarészt Agriát jelent. Most nem szeretnénk kitérni arra, hogy bosszantóan kevés fajta burgonyát lehet vásárolni, miközben ízben, állagban, felhasználhatóságban is nagyon széles a skála.

Van nekünk a Kredencben magyar termelői Agria burgonyánk és van olyan is, amit a francia piacról vásárolunk. Most először fordult elő, hogy mindkét forrásból egy időben legyen a polcunkon ebből a fajtából. Adódott a lehetőség, hogy egymás mellett próbáljuk ki.

A krumplikat megpucoltuk és egyszerre kezdtük olajban sütni.

A magyar krumpli héja szebben volt sárga, mint a franciáé, ám belül fehérebbnek bizonyult. Ezt a kis különbséget okozhatja az eltérő talajminőség is. Egyébként mindkét burgonya nagyon szép, egészséges volt.

A meglepetés a sütés során ért minket. Az olajba egy időben betett hasonló mennyiségű burgonya teljesen eltérően viselkedett. A magyar sokkal gyorsabban sült és a sütőből kiemelve azonnal lepuhult. A francia ugyan annyi idő alatt még szinte teljesen fehér volt. Azt még percekig kellett sütnünk, hogy elkészüljön.

Az eredmény: a magyar burgonya összeesett, puha, lagymatag állagú édeskés aromával. A francia ropogós, sült burgonya állagú lett. Az íze nem különösebben érdekes, vagy kifinomult. Az agriára jellemző átlagos íz.

Kérdés, hogy mi okozhatja a különbséget. Szerintünk vagy az lehet, hogy a magyar burgonya egyszerűen nem agria fajta, csak a termelő annak nevezi. Előfordulhat, hogy fagyási sérülést kapott, azonban sem a külsején, sem a belsején nem találtunk erre utaló nyomot.

Leave a Comment

0

TOP

X