Laposhal-készítés
0

A laposhal és lepény-nyelv-rombusz- halak azok, amiket leginkább megcsodálunk a halas pultban. Már, ha van olyan szerencsénk, hogy találkozunk vele, mert nálunk igen ritkán fordul elő az árusoknál.

Ezek a furcsa formájú halak, olyanok, mintha egy „normális” halon átment volna egy úthenger, amitől egész egyszerűen kilapultak. És ott vannak a szemeik! A hal egyik oldalán – a hátán – találhatók egymás mellett.

A lapos halféléket elég nehéz serpenyőben sütni mert a kisebbek se nagyon férnek bele a nagyobb serpenyőkbe sem. Egy 60dkg-os hal már biztos, hogy kilóg.

A jó hír, hogy alig van belsőség, amit ki kellene szednünk. Megjegyzem, az ilyen vékony halakba nem is férne el sok minden.

Hozzánk most  a laposhalak családjába tartozó Cardine érkezett. (Cardine, Megrim, Whiff, Lepidorhombus whiffiagonis, magyarul pedig szárnyas rombuszhal).  Jobban is hasonlít nyújtott alakja hozzájuk, mint a rombuszhalakéhoz. Megtalálható az Atlanti-óceán észak-keleti részén és a mediterrán térségben 100-700 méter mélységig. A hímek a mélyben, a nőstények a partmenti sekélyebb részeken élnek. Érdekessége, hogy mindkét szeme a bal oldalon van. Ragadozó, így apró halakkal, rákokkal, puhatestűekkel táplálkozik. Persze rá is leselkedik veszély a cápák, vagy a nagy tőkehalak zsákmányaként. Általában 40 centisre nő, de találtak már 60 centiset is. Szerencsére a Kredencbe közel 50 centis darabok érkeztek. Húsa elképesztően ízletes és puha, mégis kellő tartással rendelkezik. Grillezhető, sütőben süthető, posírozható. Ha túlsütjük, akkor húsa a kelleténél keményebb lesz. A bőre ehető, de nem lesz igazán ropogós. Nem érdemes túlzottan fűszerezni, hiszen az eredeti íze épp eléggé remek.

Töltött Cardine

A halat a hasi oldalán levő vonal mentén hasítsd fel és óvatosan válaszd le a gerinctől a hal széle felé haladva egy éles késsel. A hal nagyon hamar elkészül (200 fokon sütöttük 20 percen át), ezért a tölteléket érdemes előre készre sütni-főzni. Mi most egy fűszeres, vegyes gomba ragut készítettünk, ezt töltöttük a nyílásba, majd ment a sütőbe.

Amíg a hal sült ízes szilva paradicsomokat grilleztünk, amit a kész hal mellé szórtunk, végezetül bőségesen megszórtuk friss petrezselyemmel.

Marseille-i stílusú Cardine

A másik esetben egyszerűen megsütöttük a halat egészben, aminek a belsejét közvetlenül sütés előtt besóztuk. A halra szárzeller, zöld és piros paprika, fokhagyma, bretagne-i rózsaszín hagyma és paradicsom felhasználásával készült ragu került, amit narancshéjjal, sáfránnyal és szegfűszeggel, apróra vágott friss ánizskaporral fűszereztünk. A zöldségeket fajtánként külön-külön grilleztük, majd a végén összekevertük és a fűszerekkel beállítottuk az ízét.

Amíg a hal sült ízes szilva paradicsomokat grilleztünk, amit a kész hal mellé szórtunk, végezetül bőségesen megszórtuk friss petrezselyemmel.

Érdemes megkóstolni ezt a halat! Puha, mégis tartással rendelkező az állaga, nagyon kellemes, lágy ízű, kissé édeskés. További érv mellette, hogy a laposhal félék között nagyon jó az ára. (Ezt az is okozhatja, hogy ez a fajta rombuszhal nincs célzottan halászva, nem felkapott a fogyasztók körében.)

Leave a Comment

0

TOP

X