IKEJIME
0

Azt hiszem nem meglepő, hogy akit nem foglalkoztat a horgászat, nemigen hallotta még az ikejime kifejezést és meglehet, hogy sokan azok sem, akik szeretnek horgászni.
Tényként fogadhatjuk, hogy az elfogyasztásra kerülő húsok ízét markánsan meghatározza az állat leölésének módja és helye. (Itt most nem erről szeretnék írni.)
Egy alkalommal rendeltünk a francia piacról egy kisebb, sárga tőkehalat. Egy átlagosat. Azonban valami félreértés következtében 2db halat kaptunk: a megrendelt átlagosat és egy ikejime horoggal fogottat. Hallottam már a kifejezésről, de azon kívül, hogy az ikejime hal ára 30-40%-kal magasabb, nem tudtam mást és nehéz volt elképzelni, hogy mi lehet az árkülönbség indoka.
Adódott hát a lehetőség az összehasonlításra.
Hihetetlen, de igaz minden, amit a különbségről hallani, olvasni lehet. Elképesztő a különbség a halak ízében.

Nézzük, mit is takar az ikejime technológia.

az ikejime egy japán techonológia. Egy ölési eljárás. Borzasztóan hangzik, sőt a látványa is meghökkentő. Mégis a legtöbb jó, amit egy hallal tehetnek, aminek meg kell halnia azért, hogy megegyük.

S ha már itt tartunk. Itt, az ölésnél. Akkor álljunk meg egy picit.
Nem akarunk szembesülni, nem akarjuk tudomásul venni, mert nem illik a húspult előtt tébláboló önképünkbe, hogy bizony, ahhoz hogy húst együnk meg kell ölnünk egy állatot.
Ez nem csak azért fontos, mert álszent. Ami az igazán lényegi, hogy ez a tulajdonságunk és hozzáállásunk ad lehetőséget vállalatok és állattartók sokaságának, hogy a lehető legbrutálisabb módon járjanak el az állatokkal, hogy a profit érdekében és a vásárlók árérzékenységére játszva szinte bármit megengedjenek maguknak.
Amikor visszahökkenünk és felháborodunk az állatkínzáson, az érzéketlen, erőszakos, durva vágóhídi videókon, akkor először önmagunkra kell dühösnek lennünk, mert mi hagyjuk mindezt, amikor szándékosan elfordítjuk a tekintetünket és nem akarjuk tudni, hogy amit leemelünk a húspultról (jó áron) hogyan került oda.

Az ikejime technolótiát olyan halak leölésénél alkalmazzák, amiket alapvetően horoggal fognak. Már ez önmagában nagy különbséget tesz a tányérra kerülő halak minőségét illetően. A nagy mennyiségben halászott, egymás hegyén-hátán vergődve haldokló halak ízükben is eltérnek az őket ért stressz miatt.

Az ikejime horoggal kifogott halat nem dobják a hajó platójára, hogy ott percekig tartó agóniájában pusztuljon el, hanem azonnal kivéreztetik. A hal nem szenved, nem haldoklik hosszasan.

Egy vékony, hegyes fém csövet a homlokrészbe szúrnak, majd egy drótot vezetnek be rajta. Ez a művelet néhány másodperc. Ezzel megölik a hal agyát és idegrendszerét. Biológiai funkciói még működnek, a szíve ver és még az idegei reflex-szerű rángásokat okoznak, de már az agya nem működik.

Miért teszik mindezt? – Meggátolják a hal értelmetlen, hosszas stresszt okozó vergődését. A halon gyors metszéseket ejtenek, ahol kifolyik a vére. Mivel a szív még pumpál, rövid idő alatt kivérzik a hal. Ezt meggyorsítandó vízbe is teszik.

A halak romlékonyságának legfőbb oka a bennük rekedt vér. Ezzel az eljárással a hal hosszabb ideig frissen tartható.
Íme egy videó: (Felkavaró! Kérlek, akkor nézd, ha erre fel vagy készülve.) 

E mellett a legmarkánsabb különbség a hal húsának textúrájában és ízében mutatkozik meg. Az ikejime halak húsa feszesebb és édeskésebb lesz, ami határozottan és markánsan érezhető. Teljesen más ízélmény, fantasztikus különbség.
A gourmet szakácsok Franciaországban egyre nagyobb számban rajonganak ezért az eljárásért, ahol csak a minőség számít (és nem az ár) ilyen halakat választanak.
Drágábbak ezek a halak, hiszen itt horgásznak, egyenként járnak el minden hallal, nem lehet gyors, tömeges halászattal ezt a technológiát alkalmazni.

Leave a Comment

0

TOP

X