Laskagombát kóstoltunk
0

Nem, nem állítjuk azt, hogy nálunk nem lehet rendes minőségű gombákhoz jutni. Nem célunk bebizonyítani, hogy a külföldi jobb, habár a tények magukért beszélnek.

Például tavaly még szállított hozzánk egy „gombás bácsi”. (Ő maga is így hívja önmagát.) Kicsit zsémbes, kicsit sarkos, de hála az Égnek a termesztésében is épp ilyen: mindennek makulátlan minőségűnek kellett lennie nála. ÉS soha nem mulasztotta el megkérdezni, hogy minden rendben volt-e előzőleg, semmilyen panasz nem érkezett, minden vásárló elégedett? Mert a legkisebb gondot is azonnal kezelni akarta. Egyetlen problémánk volt: nem tudtuk összeegyeztetni a szállítást.

Maradva még egy kicsit a gombás bácsinál: tanúsítványokkal igazolta, hogy a gombái tiszták, mindentől mentesek. És most jön a fontos dolog – egyszerű vásárlóként nem tudjuk beszerezni, mert nem értékesíti sehol, kizárólag top éttermeknek és néhány „bennfentesnek” szállít, aki ismeri őt. Az ár pedig ugyan az a szint, mint a francia esetében. Nem ez lesz az első eset, amikor azzal találkozunk, hogy ha jó (és itt nem a reklámok által harsogott kiváló, prémium, stb. szlogenekről, hanem valóban Jóról van szó) minőséget akarunk, az nem olcsó, sőt. És többnyire nem érhető el bolti forgalomban, mert nem versenyképes és a vásárló nem érti, hogy miért kerül duplájába, triplájába ugyan az a dolog a polcon.

Szóval, akkor most térjünk rá a laskagomba „tesztünkre”.

Szürke laskagombát vásároltunk a Rungis Piacról, mert kíváncsiak voltunk, hogy mekkora különbség van a nálunk boltokban kapható változatokkal szemben. Abban biztosak voltunk, hogy különbség mindenképp adódik. (A francia piacról mindig csúcsminőségű alapanyagokat rendelünk) Úgy gondoltuk, hogy a helyi zöldséges választéka vélhetően jobb, mint a legolcsóbb üzletláncok kínálata, pláne hogy egy fizetőképes környéken működik.

Az import laskagombánk ára 3.500 Ft, a zöldségesnél 800Ft-os áron vásároltuk. Ezen egyébként meg is lepődtünk, mert napokkal ezelőtt készültünk erre a tesztre és nézegettük a gombákat, pl. az Intersparban 1300-1500Ft áron láttuk. Ez tekinthető átlagos árnak.

Francia laska

A magyar boltokban – ritka esetet kivéve – tönkkel együtt árulják a gombát. Az ár valószínűleg azért is alacsonyabb, mert a leeső részeket is kalkulálja.

Megfogtam egy darabot és rátettem a mérlegre, 135g volt.

magyar laska
magyar laska
magyar laska
francia laska

A francia gombát mondhatni konyha készen, azaz kizárólag a fogyasztásra felhasználható részét kaptuk, csonkok nélkül. Ebből is kimértem 135g-ot.

Majd fogtam a magyar gombát és levágtam a kidobandó részeket.  A fogyasztásra használható rész így már csak 108g lett. A franciát nem kellett vágni, tehát maradt 135g.

Eddig a pontig összesen háromszor fogtam meg a gombát, egyszer a boltban, amikor megvettem, utána, amikor lemértem, majd amikor levágtam. Ám ez is akkora atrocitásnak tűnt a zöldségesnél vásárolt gomba számára, hogy a végére úgy nézett ki szinte, mint amit egyszer már megrágott valaki.

Ha már a tapintásnál tartunk, ez utóbbinál „ránézésre is irritáló” volt az érintés és valóban… mint mikor egy hidegen nyirkos, vizenyős, beteg bőrfelületet érintünk. Nem volt kellemes.

A másik gomba szinte pergett ehhez képest, megvolt a gombás tapintása, de semmi vizenyős hatás nem volt felfedezhető. Majd 1500km utazás után is bátran kézbe lehetett venni, nem tört össze a legkisebb érintéstől. A lemezkéi is egészségesek voltak és a rekesz nem tartalmazott túlnőtt gombákat.

Megkóstoltuk nyersen.

A franciával kezdtük. Semmi különös, gomba íz, enyhén édeskés nagyon lágy, semmi esetre sem markáns ízvilág, rövid lecsengés. Valójában, sokkal többet nem-igen várhatunk egy termesztett laskától.

A másik azonnal elmosta az előző ízét. Gondoltuk, hogy lesz különbség, gondoltuk azt is, hogy ez a másik nem lesz annyira tiszta gomba ízű, de amit végül megtapasztaltunk, azt egyáltalán nem gondoltuk.

Elsőre nem okozott nagy meglepetést, szinte semmi. Összerágást követő néhány másodpercen belül kesernyés, savanykás és rendkívül torokkaparó ízt éreztünk. Többen a szájukhoz nyúltak és kukába dobták a próba falatkát is. Azonnal ettünk rá egy kis kenyeret, mert egész egyszerűen odatapadt a torkunkra ez a kaparós, maró íz.

Megdöbbentünk a tapasztaltakon. Mi a fenével kezelhették, mit tartalmazhat az a talaj, amiben termesztették?

Sütés nélkül nehéz megmondani, hogy a magyar zöldségesnél vásárolt gomba kilónkénti ára végülis mennyit ér. Nyersen már kb. 30% a leeső a csonk miatt, amit tovább fog növelni a kifolyó víz.

Ám azt gondolom, hogy bármennyi is lesz a végső ár, még mindig a másik gomba ára alatt marad majd. Meg azt is gondolom, hogy ezért a gombáért minden forint kidobott pénz és felháborít, hogy egyáltalán eladják.

Sajnálom, hogy az olyan termelők, akik nem alkudnak meg a minőségben, ma esélytelenek ahhoz, hogy egy zöldségesnél ott legyen a portékájuk. Sajnálom, hogy a zöldségesnél nem láthatok olyat, hogy ezt xy termelő, azt meg egy másik termelte vegyszermentesen. Mert én pont ezt várnám el egy sarki zöldségestől. Ha dömping, tömegáruval szeretném beérni, akkor ott az olcsó hiper. Ma a sarki zöldséges annyiban különbözik, hogy nem kell néhány szál répa miatt bejárnom egy több száz négyzetméteres üzletet és rááldozni rengeteg időt, ám a választék semmiben sem jobb.

Leave a Comment

0

TOP

X