Fehér húsú cukorsüveg ananász
0
Zoltán Szilágyi

Sok példát hozhatnék, hogy miért jó a Kredenc… most azzal kezdem, hogy azért jó a Kredenc, mert megismerhetünk és megkóstolhatunk nagyon jó minőségű, különleges alapanyagokat és – ha tetszik – folyamatosan hozzájuk is juthatunk. Mindezt úgy, hogy akár ki sem kell mozdulni a fotelből.

Nagyon vártam a Rungis piacról érkező szállítónkat ma, mert teljesen rápörögtem a fehér húsú ananászra, amit most először rendeltünk.

Magyar nyelven alig található infó erről az érdekes formájú és színű gyümölcsről, ami van, az meg mintha mind ugyan azt a forrást másolná.

Már ránézésre tudtuk, hogy nekünk kell ilyen, tényleg olyan a formája, mint a cukorsüveg és tényleg fehér a húsa. Megér egy kóstolást, akkor is, ha nem ezt esszük hetente kétszer.

A másik, amiért szintén felkeltette az érdeklődésünket, az a tény, hogy ez a fajta a legkeresettebb Európában és a legnagyobbra értékelt is. Hogyan lehetséges, hogy még csak nem is hallottunk róla?

Kell, kell, kell!

fehérananász2

Szóval, ma megérkezett. Komolyan percekig gyönyörködtem benne, ahogy szépen egymás mellett elhelyezkedtek a karton dobozban. Mindegyik „karcsú” és nyúlánk, a levelei még roppanósan frissek, nem állt heteket valamilyen raktárban.

Megmértem egyet, 1.3kg volt. Azta, de súlyos. Olvastam, hogy a magas cukortartalma miatt (ez is a kedveltségének egyik oka) sokkal nagyobb a fajsúlya, mint a többi ananásznak. Hát, valóban. Kameruni ananászt szoktunk tartani a Kredencben, ami egy bálna ehhez képest, mégis súlyban szinte ugyan ennyit nyom. Mondhatnám, hogy minden nő álma ilyennek lenni: kit érdekel a súly, ha karcsú, csinos és gyönyörű vagy, mint egy cukorsüveg ananász.

Az illatában van valami mézes aroma, bár lehet, hogy ezt csak képzelem. J Szimatolgattam lelkesen, mielőtt felvágtam volna. A héjának éretten is zöld a színe, középen kisárgulva. Stimmel. Ha már a szélei is sárgák, elindult a túlérés, akkor már veszít az élvezeti értékéből.

 

Nagyon kíváncsi voltam az állagára is. Mondanom sem kell, az is eltér az átlagostól. Fehér hús várt belül a közepén enyhén sárgás torzs résszel. A kés átszaladt rajta, semmi fásság. Azt írták az állagáról, hogy nem rostos, mint az ananász általában és a torzsát sem kell körbevágni, mert az is ehető. Egy átlag ananász esetében nagyjából húsz forintos nagyságú torzs rész található, ami gyakorlatilag ehetetlenül fás. Hát, ez nem. Onnan lehet tudni, hogy torzsa van, hogy árnyalatnyit sötétebb és árnyalatnyit roppanósabb, mint a gyümölcs húsa és nem nagyobb az átmérője egy öt forintosnál. Megkóstoltam, valóban ehető a közepe is, semmilyen kellemetlen keménység nincs benne. Szuper.

A gyümölcs közel sem annyira rostos, mint az ananászok általában, és amikor arról beszélünk, hogy mézesen édes íz, nem egy émelyítő élményre kell gondolni, mint inkább mézes aromára.

Az ananász teljes mértékben hozza az ananásztól elvárt ízt, mondhatnám, hogy „nagyon ananászos”, ugyanakkor, ahogy az illatában is, úgy az ízében is érezni valamilyen mézes árnyalatot.

 

 

Teljesen odavagyok érte, felkerült a kedvencek listájára a Comice körte és a magnélküli sötét héjú görögdinnye mellé.

Leave a Comment

0

TOP

X