Egyszerű csirkeleves
0
Zoltán Szilágyi

Úgy kalkuláltuk, hogy akkor szervezzük a csirke kóstoló programunkat, amikor Tóth Sanyi megérkezik az idei első rántani való csirkékkel.

Hát, nem így alakult, május közepe helyett április végén érkezett a csirke, így azt a kényszer megoldást kellett választanunk, hogy lefagyasztjuk a programig.

5db csirkét vett a Kredenc, amit szombati kikapcsolódásként felbontottam. Nem mondom, hogy a kedvenc elfoglaltságom, de nem is esik nehezemre. Még gyerekkoromban meg kellett tanulnom otthon a csirkebontást. Két dolog közül választhattam: pucolom, vagy bontom. Nehéz választás.  Mindkettőtől eléggé viszolyogtam.

Szóval, pikk-pakk megvolt ez az öt csirke, külön részek szerint vákumozva és be a fagyasztóba.

A melle részeket filéztük, bevallom ehhez már segítséget kértem. Furcsa mód a melle húsról szinte magától elvállt a medalion, „csirke szűz”. A furcsaság az, hogy a normál bolti csirke melléről, ez nem válik le. Gondoltam, ezeket a kis húsocskákat elkészítem leves betétnek.

A mellcsontokból és a bőrből alaplét főztem mintegy 10 órán keresztül, nagyon lassan, gyöngyöztetve a levest. A bőrök és háj miatt rengeteg (csirkéhez mérten rengeteg) zsír főtt ki, amit egy kanál segítségével nagyrészt leszedtem a leves tetejéről.

Az elkészült alapléből kivettem a csontokat, majd átszűrtem.

Közben egy lábasba kimertem a húslevesből tésztafőző víznek. A pugliai tészták között van egy bórsóhéj-szerű tészta (Capunti), amit eddig többször próbáltunk elkészíteni, több-kevesebb sikerrel. Tapasztalatunk szerint inkább a szószos ételekhez illik. Ezt választottam levesbetétnek.

Míg a tészta főtt, a félretett „szüzeket” a leszedett csirke zsiradékon néhány perc alatt megpirítottam. Mivel ez egy nagyon puha húsrész, nem is kell hosszasan főzögetni. Gyakorlatilag, ahogy átfehéredik készen is van. A húsokat egy edénybe tettem és fóliával letakartam. Jöhettek a nagyobb darabra vágott répák. Ezeket a húshoz hasonlóan zsiradékon pirítottam, majd beletettem a levesbe és főzni kezdtem.

Forrást követő néhány perc múlva hozzátettem a körbepirított csirkét. Még néhány perc és kész is.

Só és néhány borsféle fűszerezésként.

Maradt néhány deci leves, ezt becsomagoltam és a fagysztóban várja, hogy egy szósz alapja lehessen.

Leave a Comment

0

TOP

X