Close

2017-10-17

Zöld turmixok izgalmas ízekben

Vidd magaddal a linket egy megosztással!

Nemrégiben felhívott Éva és bevallom az első mondataiból nem is nagyon értettem, hogy mit is szeretne mondani. Kaptam egy halom leírást, amit persze csak tologottam, hogy “jó, majd elolvasom” és aztán megérkezett a futár is egy nagy dobozzal, amiben napokra lebontva, jelölten zöld levél adagok voltak.

Elkpedtem, hogy mennyire egészségesek a növények és tiszta az ízük. A ‘majd kicsattan’ kifejezés itt nem túlzás. A körültekintő termesztés itt a talaj kezelésével kezdődik, az előkészítés, fertőtlenítés és táplálás a HillVitál esetében ugyan olyan fontos része a termesztésnek, mint a növények táplálása. Ez a gondosság határozottan érzékelhető az eredményben.

Azonban egy vélemény még nem vélemény. Miután Noémi és Ági is kóstolta a levelekből készült turmixot, megkértem egyik kredences közösségi tagunkat, hogy kóstolja, tesztelje egy héten át. A kóstoláson túl szuper ötleteket adott ahhoz, hogy hogyan lehet zöld levelekből izgalmas italokat készíteni, bónuszként egy blog bejegyzést is kaptunk tőle. Íme:

 

A hitrendszerem szerint, ha valamilyen energiát elindítunk a világba – legyen az jó vagy rossz -, az hamarosan visszatér hozzánk, átalakulva-felerősítve. Nagyjából egy hónapja életmódváltásba kezdtem, hogy az egészségem hosszútávon megőrizzem és javítsak a jelenlegi életminőségemen. Elgyengülések, elhajlások mindig vannak és lesznek; ami fontos, hogy mindig visszataláljunk az útra és kövessük a kitűzött célt. Ha pedig azt érezzük, valami nem ezt szolgálja, akkor el kell tudni engedni. Számomra a legnehezebb dolog, amit ezen belül kezelnem kell, az a stressz és főleg az általa kiváltott érzelmi reakciók, amik hosszú évek alatt azt a megszokást váltották ki, hogy valamilyen szénhidrát alapú komfort étellel kezeljem. Magam előtt is nehéz volt beismerni először is, hogy ez mekkora gyengeség, másodszor, hogy ez a jellegű függőségem akár más káros szenvedélybetegséghez is hasonlítható. Kívántam, de nem tudtam miért, és amikor megadtam magamnak, akkor a kezdeti kielégültség után fizikailag is rosszul éreztem magam, nem csak a bűntudat miatt.

Szóval égi jelnek vettem, amikor Sára, a kredences házasszonyom begördült egyik este a házam elé és huncut mosollyal közölte, „merényletet” tervezett ellenem és a csomagtartóban lapuló hatalmas dobozra mutatott. Első meglepetésemben el sem tudtam képzelni, mi lehet benne! Küldtek nekem odafentről egy kis bárosítást, pont, amikor mélyponton voltam a diétámat illetően. Méghozzá organikus, gondosan kezelt földben termett zöld leveles zöldségek formájában. Ami a rohanó városi ember életmódjához szabva előre kiporciózott és megszámozott napi tasakokban várják, hogy egészséges zöldturmixok készüljenek belőlük. Ugye ismerjük a szabályt, hogy napi 5 féle zöldség-gyümölcs…

Mivel viszonylag későre járt már az óra, alig vártam, hogy másnap legyen és belevessem magam a turmixolásba.

  1. Kibontottam a közepes méretű fehér zacskót, amin be volt jelölve, milyen zöldség található benne. Kivéve ezeket, még az én étvágyamhoz mérten is jelentőségteljes adag leveles zöldség volt szépen összehajtogatva (nem törve) benne.

Volt benne: mángold, új-zélandi spenót és petrezselyem. Egy pohár víz kíséretében adtam hozzájuk egy marék szárított goji bogyót, néhány csepp folyékony steviát és egy leheletnyi himalája sót.

Könnyen lecsúszott, kb. 6-7 dl lett belőle.

  1. A tasakban találtam ismét új-zélandi spenótot és mángoldot, de ezúttal sóskával kiegészülve. Épp hétvége volt és ebédhez készülődtem, ezért gondoltam, mért ne lehetne belőle nyers vegán leves. A víz és só mellé került még egy teáskanálnyi tahini, néhány csepp citrom és egy evőkanál görög joghurt.

Nagyon frissítő volt, sajnáltam, hogy hamar elfogyott!

  1. Ma két eddig számomra ismeretlen leveles nézett vissza rám. Malabár spenót és vörös fodros kel került a napi szmötyimbe (smoothie) a zellerzöldek mellé. Kaptak egy kis citromlevet, sót és egy evőkanál chia magot.

Kellemes, frissítő ’zöld’ íze volt.

  1. Kezd egy kicsit nehézzé válni. Reggel rohanok, stressz, túlóra, későn érek haza, amikor a megszokott dolgaimat csinálnám a maradék 5% energiámból. De mégis összerittyentettem a napi adag lötyimet, benne mángolddal, sóskával és ismét egy új játékossal: wasabino-val. Ennek van valami köze a wasabihoz, amit a sushi mellé eszünk? Ennek a tormafélének a levele vajon? Ez arra késztetett, hogy néhány csepp steviát és egy kiskanál mustárt is tegyek hozzá.

Fincsi lett, megérte nekilátni!

  1. Muszáj voltam lefotózni, hogy még mindig mennyire frissek a levelek! Ez a fehér – engem patikai tasakra emlékeztető – csomagolás úgy tűnik, engedi a növényeket levegőzni, de nem hagyja kiszáradni a hűtőmben. Ennek megörülve nem is akartam semmi extrával elrontani a vörös fodros kelt, új-zélandi spenótot és sárgarépa zöldet.
  2. Megint rá kellett vennem magam, hogy elkészítsem. Aztán azon gondolkoztam, mi bajom van? Miért nehéz 5 perc befektetéssel valami jót tenni a saját egészségem érdekében? Pedig a gondolataim valahol a rántott hús és krumplipüré körül jártak…

Ismét új-zélandi spenót és mángold lapult a zacsiban, de ezúttal nero fodros kellel. Gyönyörű, hatalmas (új 2 tenyérnyi) levelek! Csatlakozott hozzájuk egy maréknyi goji a turmixgépben.

  1. Utolsó napomra a megszokott kisbarátaim csatlakoztam a vérkeringésembe a pocakomon keresztül: fodros kel, mángold és malabár spenót. Egy kevés chia mag kíséretében némi nosztalgiával hörpintettem fel.

 

Összegzés (Figyelem! Egyéni vélemény nyílvánítás következik!)

Az összképen abszolút pozitív erről a termékről. Rendkívül friss és tiszta, ha valaki tenni szeretne az egészségéért, akkor ez gyors és egyszerű megoldás. Na persze, ha meg tudja állni, hogy ne egy dupla-sajtos húsimádó pizzával kísérje le. Az emésztésem végig rendben volt, de elképzelhetőnek tartom, hogy aki nincs hozzászokva, azt az első adagok meg tudják hajtani. Külön öröm volt számomra, hogy az utolsó napon bókot is kaptam, hogy valahogy szebb lett a bőröm.

Ami hátrányt jelenthet, az az ár. Egy ilyen heti adag 15 ezer forint, igaz ingyenes kiszállítással. De ha azt nézzük, hogy ezért több kiló ’gyógyhatású készítményt’ kapunk, ami különös odafigyeléssel termesztett bio zöldségekből áll, akkor bármikor inkább költök erre, mint orvos által felírt gyógyszerre.

Mindenképpen úgy gondolom, egy átlagos életmód mellett is érdemes időszakonként egy-egy ilyen kúrát beiktatni, haladóknak rendszeresen alkalmazni.

Ha kérjük, a csomag jön. Tisztán, kényelmesen, kiporciózva, napokra sorszámozva. Innentől már csak elhatározás és kitartás kérdése.

Köszönjük a bejegyzést a Kama Sufle-nak

Vidd magaddal a linket egy megosztással!