Close

2017-09-10

Viszlát szénhidrátok! Hello bacon!

Vidd magaddal a linket egy megosztással!

Ezt a bejegyzést egyik Krednc tagunk, Káma Suflé blog írója készítette nekünk, miután pénteken átadtuk a gyönyörű, friss, roppanós zöldségekkel teli csomagját. A jó alapanyagok nem csupán főzésre, de írásra is ragadtatták.

Külön köszönet, hogy olyan témában írt nekünk, amely fontos példája annak, hogy a jó minőségű alapanyag nem “sznobizmus”, hanem alapvető igénnyé kell váljon a saját érdekünkben.

Köszönjük, íme:

Sajnos olyan alkattal áldott meg a sors és a genetika, hogy egész életemben küzdöttem a kerekded formáimmal. A sok sikertelen diéta után egy időre úgy döntöttem, nem vagyok hajlandó salátán élni, kínozni magam, mert ugyanannyira szeretek finomakat enni, mint más levegőt venni. Űztem a „fogadjuk el magunkat” elvet, de legmélyen – sőt, amikor egyre nehezebben tudtam már a nadrágjaimat összegombolni – tudtam, hogy ez így nem mehet tovább. Egy orvosi diagnózis is megerősítette, hogy ha nem akarom a harmincas éveimben elveszíteni a termékenységemet és pár év múlva cukorbetegséggel, szív- és érrendszeri betegségekkel szembenézni, legrosszabb esetben akár a műtőasztalon kikötni, akkor drasztikus váltásra van szükség.

Beleakadtam egy számomra új diétába, ami külföldön rengeteg sikertörténetet tudhat már magáénak. Ennek köszönhetően a test szénhidrát-égető üzemmódból fokozatosan átáll zsírégető üzemmódra, és ez nagy hányadban az étkezésnek, kis részben a testmozgásnak köszönhető. Ez a ketogén diéta (keto), ami a ketózis folyamatról kapta a nevét. Mivel nem vagyok sem orvos, sem dietetikus, nem akarok mélyebb részletekbe belemenni, aki szeretne, nézzen utána bővebben, konzultáljon az általa megbízhatónak tartott szakemberrel.

A táplálékpiramis a ketogén diéta esetén nekem első pillantásra kicsit úgy tűnt, a feje tetején áll. Pedig talán csak arról van szó, berögzültek bennünk olyan tévhitek, amik a nyolcvanas években terjedtek el. Az egyik legfőbb ilyen, hogy a zsír rossz.

Nos, elmondhatom, hogy a zsír nemhogy nem rossz, de étkezések között, és a megszakított böjtök között (intermittent fasting) elveszi az étvágyamat, egyáltalán nem érzem, hogy éheznék. A sejtjeim energiához jutnak, nincs visszatartás, az emésztésem beindult, a megfelelő protein bevitelnek köszönhetően az izmaim nem fogynak. Eszem kókuszzsírt, olíva olajat, tojást, avokádót, bacont – ezeket mind szeretem, tehát nem okoz semmi nehézséget.

Mik az árnyoldalak? Az első egy hét kínkeserves volt. Mindig is szerettem a péksütiket, főleg a pogácsát és roppanós bagetteket, és bár a kávémat cukor nélkül ittam, észre sem vettem mennyi más helyen vittem be mégis rengeteg cukrot, glukózt az elfogyasztott ételeimmel. Magamat figyelve arra jutottam, hogy ez a szénhidrátfüggőségem ugyanolyan rossz, mint egy alkohol- vagy nikotinfüggőség. Nehéz volt megállni a boltban, hogy ne a megszokott polcokról emeljek le valamit, hogy visszautasítsam a kínálást és erőt kellett vennem magamon, hogy az irodában magukat kínáló pogácsákból ne vegyek el „csak egyet”.

De már könnyen gombolódik a nadrág, istenieket eszem, ez pedig hajt előre. Ebben pedig az Ínyenc Kredenc friss, háztáji kínálata csak a segítségemre van!

Pénteken alig vártam, hogy Angéla beguruljon a házam elé és megpakolja a kosaram a rendelt finomságokkal. Vacsorára két tükörtojást ettem, két szelet bacon szalonnával és a visszamaradt zsírban gyorsan átforgattam némi kale levelet.

Reggel túrókrém készült pár kanál görögjoghurttal, eritrittel és pár csepp citrommal.

Az ebédem fűszeres marhahús volt, amit roppanós cukkini szeletekre simítottam, befedtem pár szelet bacon szalonnával és megsütöttem. Amikor megsült, négyfelé vágtam és mikro-zöldségekkel tálaltam.

Hozzávalók (4 adag):

  • 500 gramm darált marhahús (80/20 arányú)
  • 1 db tojás
  • 2 db közepes cukkini
  • 6 szelet bacon szalonna
  • evőkanál vaj
  • fűszerek ízlés szerint (én metélőhagymát, kurkumát, pirospaprikát, sót és egy török fűszerkeveréket használtam)

Bekevertem a marhahúst a tojással és fűszerekkel. A cukkinit megmostam, vékonyra szeleteltem és vajjal kikent jénaiba fektettem libasorba. Picit megsóztam, majd a húst a tenyerem között ellapogatva befedtem. Ráfektettem a bacont és 45 percig 180 fokos légkeveréses sütőben lefedés nélkül sütöttem.

Káma Suflé

Vidd magaddal a linket egy megosztással!