Close

Csicsóka

480 Ft

kg
magyar – vegyszermentes, Zsámberger

Leírás

“A gumók igazán nagy értékét a benne található szénhidráttartalma, az átlagosan 15%-nyi inulin adja, de szakirodalomban már 20%-ot meghaladó inulintartalmú fajtákról is beszámoltak. Hasonlóan inulinban gazdag növény a cikória (Chicorium intybus). Az inulin egy hosszú szénláncú (fruktózból és glükózból álló) poliszacharid. Ez egy igen ízletes és az emberi szervezet számára emészthetetlen molekula (az emberi szervezetben nincs inuláz enzim, amely bontani tudná). Az inulin, mint probiotikum, a bélflóra baktériumait táplálja. Ebből adódóan a cukorbetegségben szenvedők is fogyaszthatják, mert nem emeli meg a vércukor szintjét. Emellett a csicsókagumó igen gazdag rostban, mely fokozza a jóllakottságérzést, gátolja a túltáplálást és ebből kifolyólag az elhízást, valamint az ezen élettani problémákból fakadó súlyos betegségek kialakulását (pl. kettes típusú cukorbetegség.)

A csicsóka fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el. A leggazdagabb inulinforrás eddigi ismereteink szerint a már a Bibliában is említett csicsóka. Az inulin vízben oldódó nagyméretű rost, amely a bélben sértetlen marad, s így magához vonzza a jó baktériumokat a táplálkozásra.”

Kaszás László:  Csicsóka – A sokoldalúan hasznosítható zöldségkülönlegesség (agroforum.hu)