Close

2018-11-12

Olíva – a természet ereje

Vidd magaddal a linket egy megosztással!

Kredences csapatunkkal Olaszország Puglia tartományában jártunk egyrészt, hogy megkóstoljuk a régió ételeit, másrészt azért, hogy testközelből is láthassuk azokat az olíva ültetvényeket és feldolgozó üzemeket, amik olíváit magunk is használjuk.

Amikor arról beszélünk, hogy minden talpalatnyi helyen olíva fa van, akkor az szó szerint értendő. Elképesztő gondossággal, precizitással kialakított olíva liegetek borítanak el minden szabad területet. A fák között gondozott föld, évszaknak megfelelő zöldségekkel teleültetve.

 

 

 

Az olíva a természet csodásan értékes növénye. Több ezer évig él és 10 éves korától terem. Nincs a termésének csúcsa, azaz amíg él bőséggel termi a bogyókat, ha az időjárás kedvez. Nagy túlélő, amit nem csupán a kora támaszt alá. A több járványt, betegséget elszenvedő fák a törzsükig visszametszve is újraélednek. A kiváló minőségű olíva szinte gyógyszer a benne lévő hatóanyagoknak köszönhetően.

 

Puglia tartomány 50 millió olíva fát tart nyílván. Ennek a régiónak a termése adja a világ olíva termelésének több, mint 10%-át, ami a terület méretét tekintve elképesztően magas.

A fák 10 éves koruk után kezdenek teremni és a 25 éves kort megélt fákat szigorú nyilvántartásba veszik. Ezt követően a fa csak nyomós indokkal és engedéllyel vágható ki és minden esetben másikat kell ültetni helyette.

Az olíva olaj minőségét a bogyó fajtája, érettsége és a készítés módja határozza meg. A zöld lilába hajló olívaérettség a legideálisabb a sajtoláshoz, amit sohasem kémiai vagy magas hőkezeléses eljárással végeznek, hanem préseléssel. Ez lesz az extra szűz olíva olaj.

A préselésből megmaradó olívahús örleményt a nagy olíva márkák vásárolják fel leginkább és dolgozzák tovább. Itt már technológiai beavatkozásokra van szükség, hogy kinyerhessenek minden csepp nedvességet a kipréselt bogyóból. Az így készült "tömegolíva" alacsonyabb áron kerül a polcokra, íze minimális és az olíva értékes tulajdonságainak nagyrészét is nélkülözi. A márkára költött marketing és az alacsonyabb ár teszi versenyképessé a valóban ízletes és jó minőségű olívákkal szemben.

 

 

 

A Kredencben két termelő olíváját használjuk és most minkét üzemet láttuk is.

Andrea Perilli egy közepes üzem és a környék termését vásárolja és dolgozza fel. Extra szűz olívát készít (azaz kémiai behatás nélkül nyeri ki az olajat) jó minőségű, egyszerű, mindennapi használatra kiváló termék. Ő még nem szelektál és válogat, az ért és kevésbé ért szemek egyszerre kerülnek feldolgozásra.

A Kredenc magas minőségű olíváit a Galantino-tól szerzi be. Hozzájuk nem szállíthat be minden termelő. A termesztést és a beszállított bogyókat is ellenőrzik. CSak egységes érési fázisban lévő alapanyagot vesznek át és dolgoznak fel. Féltve őrzött receptek alapján ízesített olívát is készítenek, amihez nem kivonatokat, vagy aromát, hanem a fűszerből kinyert olajokat használják fel.

 

 

Vidd magaddal a linket egy megosztással!