Close

2017-09-16

Ettől jó a tiramisu

Vidd magaddal a linket egy megosztással!

A múlt heti bevásárló listánkon tiramisu is szerepelt, akkor ígértük, hogy megosztjuk veletek azokat a praktikákat (nincs sok) amitől tökéletes lesz ez az egyébként amilyen egyszerű, olyan finom édesség. 

Ezernyi recept található a neten, így most azzal nem foglalkozunk, hogy miből mennyi legyen benne.

Úgy adódott, hogy csak késő éjjel volt időnk nekiállni a “sütésnek”, így nem koncentráltunk a fotó készítésére. Mire az összes tálkát betöltöttük hajnali kettő is elmúlt. A tiramisu akkor jó, ha 24 órát áll fogyasztás előtt. Hát ezt így, most nem tudtuk garantálni annak, aki csütörtök este megkóstolta. 🙂

Szóval, mindent a hűtőben tároltunk készítés előtt. A tejszín esetében mindig alapszabály, ha habbá akarjuk verni, hogy előtte legalább 24 órát hűtőben kell lennie. Ez már napokkal korábban a hidegen várta, hogy hab lehessen.

tiramisu

 1. A tojás SÁRGÁJÁT cukorral nagyon-nagyon kikeverjük. Ez azt jelenti, hogy addig, amíg kifehéredik. Nem csak úgy, nagyjából, hanem alaposan. Ez fogja az egész krém selymes állagát megalapozni. A tiramisu akkor finom, ha rengeteg tojás van benne, annál is több, mint amit már soknak gondolunk. 150-200ml-ként egy tojás minimum.
  1. a fehérje sohasem kerül a tiramisuba. nem verjük habbá, nem keverjük hozzá. Egyrészt nem finom benne, másrészt ettől fog másnap megfolyni.
 2. MASCARPONE krémet összedolgozzuk a kikevert tojással, alaposan elkeverjük
 3. TEJSZÍNHABot készítünk. A tejszínhabot nem a botmixer legnagyobb fordulatán keverjük, mert az nem tesz neki jót, lassabb fordulattal dolgozunk, attól lesz kellemesen krémes a tejszín. Ez könnyedén elérhető, ha jó minőségű tejszínt használunk. 31% alatt nincs tejszínhab! A legjobb, ha 33%-os tejszínt használunk. Tudom, nehéz ügy ilyet beszerezni, mégis ez kell.
  Nem szabad beton kemény habbá verni, legyen lágy, de ne folyós. A habot óvatosan keverjük az eddigiekhez.
 4. Minden legyen hideg.
 5. PISKÓTA – nincs kiábrándítóbb, mint a közepén kemény babapiskóta. Savoiardi babapiskóta a nyerő. Ebből szinte minden boltban lehet kapni. Ez a fajta piskóta egy pillanat alatt ázik át, nem is kell belemártani a kávéba, elegendő lelocsolni.
 6. FORRÓ, RÖVID KÁVÉ – hát, igen. Ez a adja az egész lényegét, az édes krém kontrasztját és valljuk be, tényleg akkor a legjobb, ha van benne alkohol is, nem aroma, hanem igazi. Szóval, rövid presszó kávét főzünk, nem hosszú kávéba mártogatjuk a piskótát, mert kell a koncentrált aroma. A kávé mindig legyen forró és a forró, átitatott piskótára rögtön kerüljön rá a hideg krém. Ettől lesz az az állag és textúra, amit szeretnénk.
 7. A tetejét szokás szerint szórjuk meg kakaóval.
 8. Menjen a hűtőbe és 24 óra múlva kóstoljuk meg.

A tiramisu állaga “szottyos”, nem áll meg, nincs tartása, ha kiszedjük egy tálkába elhagyja magát, szép lassan széttoccsan.

Az általunk készített tiramisu krémje nem volt túl édes. Önmagában kicsit túl édesnek kell lenni, hogy a kávés-kakaós kontraszt jól kijöjjön. Ez ízlés kérdése is.

 

 

Vidd magaddal a linket egy megosztással!