Close

2019-01-13

Citrusfélk, vagy amikről semmit sem tudunk

Vidd magaddal a linket egy megosztással!

Nem is gondoltuk volna, nagy elbizakodottságunkban, de most már biztos. Évek óta csak nézegettük a párizsi, meg a pugliai piacok gyümölcsválasztékát és nagy bátran kiválasztottuk a már jól ismert narancsot, citromot és klementint (mandarint). Tavaly már biztos kézzel választottuk a kezeletlen gyümölcsöket, amikről ma már azt is tudjuk, hogy a szedéstől számítva egy héten belül az asztalunkon lehetnek. Na, meg kipróbáltuk a keserű narancsot, amiből aztán az angolok igazi felnőtt lekvárját is megfőztük, meg az édes lénarancsot, amiből meg isteni, nem savas juice préselhető.

De idén győzött a kíváncsiság. Jöjjenek a félelmetes extrák! A dekopon, a tangelo, a yuzu, a zebra és a többiek.

Már a többféle láda tartalmának a beazonosítása is barátunk, a google és más nyomozást segítő eszköz használatával sikerült. A ránk zúdult információhalmaz hatalmas, ahogy a citrusfélék családja is. Mivel a mediterrán vidékektől kezdve minden melegebb éghajlatú helyen megteremnek, szabadon és mesterségesen kereszteződnek, szinte követhetetlen hogy mi citrom, mi lime, mi narancs és mandarin, citrom és mandarin, grapefruit és tangerine eredetű. Egy biztos, hogy olyan sokrétű a felhasználásuk, olyan sokféle vitamint, antioxidánst, ízvilágot és más jókat adnak nekünk, hogy így már érthető miért terjedtek el. Számunkra meg, ahol nem teremnek meg, a legfontosabb vitaminforrást jelentik decembertől márciusig, hiszen akkor érnek, amikor nálunk épp semmi sem.

Még csak annyit! Felsorolhatatlan, hogy mi mindenre alkalmasak a levestől az italokon keresztül az édességig, a leve, a héja, minden része ehető.

Mi ezeket kóstoltuk és ajánljuk a figyelmetekbe!

Kalamansi vagy calamondin, legnagyobb termelője a Fülöp-szigetek. Apró méretű, leve savas, héja édes.

Zebra citrom, belül rózsaszín édesfajta. Azonban mi egy kevésbé ért gyümölcsöt kóstolhattunk, mert bizony nem volt édes. Sőt.

Marokkói édes citrom, de indiai édes limenak is hívják. Tényleg semmi savasság az ízében, nagyon különleges.

Dekopon, a mandarin narancs édes, magnélküli változata, Japánból származik, de manapság már Brazíliában és az USA-ban is termesztik.

Tangelo, a tangerine (a Tanger, Marokkóból származó mandarin és narancs hibrid, pomelo beütéssel) nevű citrusféle és a grapefruit hibridje. Édes és könnyű pucolni.

Yuzu, a japán citrom. Tibetben és Kínában vadon terem, de Japán a fő termesztője. Pikáns íz és 3-szor több C-vitamin jellemzi, mint a hagyományos citromot. Főleg a héját használják.

Láttátok ezeket így együtt egy tálon? A Kredencben van!

A kóstolóról videót készítettünk, ajánlásainkkal, hogy melyiket milyen felhasználásra ajánljuk:

Vidd magaddal a linket egy megosztással!